^_^

:: tahun baru dah datang... whoooaaaaaaa...




hello..wah.. semua orang update status sal tahun baru ni.... mysa pon tak lepas kan peluang ni.. nak join korang update blog sal tahun baru.. ni pon tak taw nak taip pe.. redah je...pejam celik pejam celik tahun depan dengan rasmi nya umur mysa dah jadi 15 tahun.. eh.eh.. salah2...16 tahun dah la... dah tua aku ni...rasa macam budaak2 je lagi ni... ok.. fine.. aku dah jadi remaja.. remaja ke?? remaja la kot.... keputusan pmr mysa x berapa ok sngat la.. tapi bersyukur la.. dapat 7a 1b..tak la sebijak korang kan...xpe.. tak kesah pon... masuk tahun baru,, mesty ramai yang tanya azam kita untuk tahun baru ni...betol tak?? kalo betol cepat2 angkat kaki..hehe.. azam mysa tahun ni...emmmmmm.. nak belajar betol2.. nak dapat kejayaan yang cemerlang.. tak nak jadi macam dulu.. banyak maen2.. lepas ni nak belajar betol2... tak nak maen2 lagi pasni... tapi kan.. orang cakap spm tu susah... betol ke?? kene blajo lebih la pasni...hm.. tu je kot.. owh!! one more.. hope dapat nfon baru.. hahaha..
satu masalah lagi.. mysa pening duk pk sal ni... taon depan nak ambik aliran apa...sains or prinsip akaun... hm..  tak taw.. pening2... boleh tak korang bagi cadangan.. hehe.. thanx...pukol 12 nanti mesty ramai yang nak tengok bunga api kan...aduh.. best nya...mesty ramai yang sambut.. ala.. biasala kan .. setahun sekali je.. hehe...pukol 12 nanti jugak,, mest ramai yang update status kat fb,, twitter n else.. kan kan?? dan pukol 12 nanti secara automatiknya tahun dah bertukar.. dri 2011 menjadi 2012...korang hepy tak nak sambut tahun 2012 ni?? tak hepy sebab malas nak pegy sekolah kan...haha..malas nak buat homework yang cikgu bagi kan? ngaku jela..hehe  ..jOm share azam baru korang.. 
sayang korang.. muahh...


GIVEAWAY BY LUSCIOUS SKY AND PYZA PYJA




jom join.. syarat2 nye ialah :

1 . Warga negara Malaysia .( Perempuan sahaja )
2. Wajib follow blog LUSCIOUS SKY dan PYZA PYJA ( senang korunk nk tahu pasal Giveaway ni)3. Buat Satu Entry yang bertajuk ' GIVEAWAY BY LUSCIOUS SKY AND PYZA PYJA '
4. Letak banner contest dan copy link lalu letakkan kat ruangan comment.5 . wajib Like Page LUSCIOUS SKY .
6 . Tag 2 orang rakan blogger . (pastikan mereka tahu . )


nak tag :

Contest 3 Beradik : Styling Your Shawl

hai.. wooo.lama weh takupdate blog ni.. rindu korang..hehe..












jom baca syarat2 nya...


Syarat-syarat :
- Wajib follow blog Fafa , Sarah n Ara- Warganegara MALAYSIA
- Buat satu entry tentang contest nie , tak kisah panjang atau pendek
- Letak 1 gambar yang korang nak pertaruhkan tu
- Jangan lupe tepek Banner sekali
- Linkkan entry korang di ruangan komen salah satu diantara kami
- Tag 4 orang kawan anda dan pastikan diorang tahu

mysa tag kat semua yang baca entry ni.. jom join....

Info - Facebook Timeline

hai...info ni mysa ambk drp fb.. saja je la nak share ngn korang.. sharing is caring kan kan.. jom baca sal fb timeline ni..mysa tak suka fb ni sebab tak cantik pon..nampak serabut je...tak faham pape pon.

Facebook Timeline atau dalam bahasa Melayu yang bermaksud kronologi dalam facebook profile sedang hangat diperkatakan. Facebook timeline mula diperkenalkan pada hujung bulan September 2011 kepada pembuat pembuat aplikasi facebook.

Facebook timeline kemudian berkembang dan boleh dicuba oleh pengguna biasa “yang bijak ” dengan hanya beberapa langkah melalui penggunaan sistem aplikasi facebook.

Facebook timeline pada asalnya boleh diubah pada keadaan asal kini tidak lagi boleh ditukar sesuka hati. Sekiranya anda sudah menukar profile ke facebook timeline. Ia akan kekal dan tidak boleh ditukar kembali. Bermula 8 Disember, profile pembuat aplikasi facebook dan ahli biasa yang pernah menggunakan facebook timeline ini telah bertukar secara automatik. Hal ini kerana facebook telah mengumumkan penggunaan facebook timeline ini secara meluas bermula pada 22 Disember 2011. Pengumuman ini diumumkan lebih awal kerana terdapat pro dan kontra semasa menggunakan facebook timeline ini.

Pengguna facebook diingatkan agar menukar kepada facebook timeline dan ubah setting sekarang. Facebook timeline membenarkan seseorang untuk melihat segala status anda dari hari pertama anda menggunakan facebook. Jadilah antara yang terawal menggunakannya kerana anda perlu membiasakan diri untuk menggunakan facebook timeline ini dan untuk mengelakkan anda terlupa mengubah privacy anda apabila tiba hari yang ditetapkan pada iaitu pada 22 Disember 2011 nanti.

Fungsi terbaru facebook ini sedikit sebanyak memberikan impak yang besar kepada pengguna facebook timeline. Bagi yang telah pun menggunakan facebook timeline ini, ada yang menyukainya dan ada juga yang tidak. Tetapi pengguna tetap tiada pilihan untuk menggunakan fungsi yang asal kerana facebook ada kuasa mutlak untuk menukar apa sahaja biarpun sehingga menutup laman web itu sendiri.

Penggunaan facebook timeline ini sebenarnya tidak banyak berbeza dengan profile yang asal. Sekiranya status anda kelihatan kecil pada profile, anda masih boleh membesarkannya dengan memilih fungsi featured. Anda juga boleh sembunyikan status yang tidak mahu dipaparkan, serta membuang mana mana yang tidak perlu. Sekiranya anda mahu membuang masa, anda boleh scroll ke bawah profile dan melihat status status anda yang lama lama dan ketawa sendirian =p .

Keburukan facebook timeline ini adalah seperti pendedahan kepada status lama-lama anda yang boleh juga membawa kepada pergaduhan atau prasangka buruk teman teman yang melihatnya [ terutama yang sudah berubah ]. Privacy seseorang seperti diketepikan sama sekali sebelum anda sendiri perlu setting kembali privacy tersebut. Adakah facebook ingin mengikut jejak langkah MySpace iaitu melakukan beberapa perubahan yang tidak bermanfaat dan akhirnya pengguna lari menggunakan platform social networking yang lebih baik?

Kelebihan facebook timeline ini, anda boleh memaparkan “cover” atau banner yang terletak pada bahagian paling atas profile itu. Saiz cover yang baik adalah berukuran 851px x351px. Penggunaan cover ini sedikit sebanyak meredakan pengguna yang tidak menyukai facebook timeline ini pada awalnya. Penambahan cover ini seolah-olah anda mempunyai laman sendiri seperti di dalam blog.

Contest I've Got Da Bez Blog By Wawa


siapa2 nak join ley tekan kat sini

Syarat syarat :
  • Follow blog Wawa  
  • Like fanpage INI
  • Join group INI untuk keterangan lanjut
  • Buat 1 entry bertajuk 'Contest I've Got Da Bez Blog By Wawa' dan letakkan banner diatas didalam entry tersebut
  • URL seperti ini ( blogsayacun.blogspot.com ) tidak akan diterima, sila bagi URL entry anda dan letakkan URL anda di tapak komen blog ini

jom join ramai2

Segmen Bloglist Almira Alwani 2012



jom jOin segmen drp cik yana ni...
 saya lahir bulan disember.. 22 / 12 / 1996

AWESHOMEE 1ST GIVEAWAY SMURFS BY CAROLINA✿.

haihai...jom join GA ni by carolina


syarat2 nya :
WAJIB follow blog CAROLINA✿[BUKAN SEBAB GILA FOLLOWERS TPY UNTUK TAHU PERKEMBANGAN DARI SEMASA KE SEMASA]
Mesti click my Churpy kat sebelah kiri.
LIKE FANPAGE saya.
Copy banner yang kat atas and bwat 1 entri dengan title AWESHOMEE 1ST GIVEAWAY SMURFS BY CAROLINA✿. korang pown bln share kat facebook or kat tempat lain spaya meriah :)
TAG sekurang-kurangnya 3 orang rakan korang di BLOG and pastikan mereka tahu.
open to MALAYSIAN
TARIKH TUTUP AKAN DIMAKLUMKAN LAGI.

nak tag :


END YEAR MEGA GIVEAWAY 2011 by Cahaya Azyla

harap2 ley menang... nak join ? tekan sini.. 

tag :
fazieyla
afrina
eynaz

 Senarai Sponsor(30 orang)


:: 22/ 12 / 2011.. penting ke tarikh tu??

hye2.. sehat tak?? kalo tak sehat cepat2 makan ubat taw..ni nak cite sal tarikh 22 / 12 / 2011.. penting sangat ke tarikh tu ? eh, eh.. mestila penting..dulu mysa tak sabar2 nak tunggu tarikh tu..nak taw sebab pe ? sebab tarikh ni lah mysa di lahir kan..esOk dah kan.. cepat je masa berlalu..sebenarnya mysa tak sedia ag nak hadapi tarikh tu.. tahun ni mysa tak nak hadapi tarikh tu.. takot woo... sebab pe lak takot ni,, ada hantu ke?? *banyak tanya lak kan.. esOk kan kan kan mysa akan tahu result pmr..takot sangat2..berdebar2...harap sangat2 result mysa ok... kalo result ok, mysa tak perlukan hadiah bufday yang laen..rsult tu pon bleh mmbhagiakan ..tu kalo dpt 8A la kan..dOa kan supaya mysa berjaya ok.. takot sangat2 ni.. bak kata pepatah,, mandy tak basah..tidur tak lena..makan tak kenyang.. *hishh..bermadah2 la pulak...bagi korang yang tak g ambik rsult sok ley la try cara sms..caranya mudah je.. meh cini nak ajar

taip PMR <no ic> <angka giliran> send 15888
kalo tak jadi gak try yang ni lak

taip PMR <angka giliran> send ke 15888 
masing2 kene ada kat sekolah masing2 pukol 10 pagi.. *saje j nak gtaw....
 dekat fb mesty yang ramai update status sal hari sok kan kan ?  betol tak.. tak caye tengok kat bawah..kat bawah ni, hanya sikit je.. fb sy punye pon ada..nak bnyak2 tngok sndri kat fb korang..

                                                             



ok..nak ckap tu je.. HEPY BUFDAY TO ME... kbai....

:: Khasiat Buah Pear



hye2...korang suka makan buah pear? Memang tak sia-sia kalau korang menyukainya. mysa suka makan buah ni taw. Buah pear ni memang berkhasiat dan enak dimakan. Tapi pastikan korang bersihkan [basuh] dan makan sekali dengan kulitnya. jom luangkan masa korang baca entry ni..tak lama pon..skejap je..pendek je entry kali ni.. terjah............

Antara khasiat buah pear untuk anda ialah:

1. Menghilangkan rasa dahaga dan muak.
2. Menghilangkan rasa sakit akibat kerap buang air besar.
3. Menghilangkan lendir yang terdapat dalam darah.
4. Baik untuk usus.
5. Mengatasi masalah kencing tak lawas.

:: Senyumlah Seikhlas Hati



hai kawan2..siapa kat sini yang suka senyum?? cepat angkat gigi korang.. angkat tinggi taw..hehe...korang taw tak rahsia senyuman kita?? haaa,, tak taw.. meh cini nak cite...baca sampai habis ea..


Berikut adalah rahsia disebalik senyuman:

1. Para saintis mendapati senyum dan ketawa merupakan satu senaman berbentuk jogging dalaman di mana dapat merangsang seluruh tubuh dan mampu memberi manfaat berguna kepada sistem saraf otak dan juga hormon-hormon.

2. Pengkaji percaya dengan memulakan hari dengan senyuman bukan sahaja berupaya menceriakan hidup anda tetapi memberi banyak kebaikan kepada kesihatan. Apabila kita tersenyum, badan turut 'tersenyum' dan menganggap kita gembira. Kajian menunjukkan senyuman memperlahankan aliran darah yang melalui sinus ke otak.

3. Apabila darah yang 'sudah sejuk' ini sampai ke hipotalamus (bahagian yang mengawal suhu badan dan emosi) ia menghasilkan kesan 'gembira'. Selain itu, apabila kita tersenyum, kita hanya menggunakan 17 otot muka berbanding 43 ketika mengerutkan dahi.

korang dah taw kan??? faham tak??  #eh2..mcm cikgu lak..hishhh..teruskan kan terseyum..

Senyum seindah suria yang membawa cahaya, bersinar dan menerangi seluruh ruang cekerawala, senyumlah dari hati, duniamu akan berseri. . .
 

:: DITAMPAR BAPA SENDIRI HANYA KERANA INGIN MEMAKAI TUDUNG

Airmataku terus berlinang. Terasa amat sayu dan sedih. Salah ke kalau aku nak pakai tudung? Naper abah tak benarkan? Buat pengetahuan korang, bapak aku ni jenis orang yang sibuk giler. Businessman yang sentiasa sibuk. Mak aku dah takder. Meninggal dunia lama dah. Sedih sangat sangat.

Dari jendela, kelihatan cahaya matahari mula menjeluskan ...diri ke celah celah langsir tingkap. Jam dah 11:00 pagi. Perut lapar.

Aku bangun capai tuala, masuk bilek mandi.

Lepas mandi, aku belek belek tubuhku pada cermin. Alangkah lebih cantik kalau aku bertudung. Aku nekad! Aku akan protes habis habisan kalau bapa aku tak nak juga bagi pakai tudung. Aku sanggup lari dari rumah. Demi kebaikan yang aku pilih. Lantak la dengan adik2 aku yang lain. Semuanya tak nak pakai tudung! Tapi aku nak!!!!

Aku turun ke bawah. Baru jea nak buka tudung saji atas meja, terdengar bunyi kereta masuk garaj. Aku jenguk melalui tingkap dan nampak bapa aku balik. Aikkkk, apahal bapa balik awal ni???

Dalam masa yang sama, aku rasa inilah masa yang terbaik untuk desak bapa aku benarkan aku pakai tudung. Now or never!

Bila bapa aku buka jea pintu, aku bersalam dengannya dan tanpa lengahkan masa, aku kata, ""Daddy, cheq nak pakai tudung. Cheq nak!"

Bapak aku terus jegil sebesar besarnya. Macam ada api keluar! Pangggggggggggggggg ggg... Bapa aku hayun penampar ke muka aku! Tersepok aku di celah set sofa.

"Aduhhhhhhhhhhhhhhh hhhh....sampai hati daddy! Cheq tau la daddy rasa malu kalau cheq pakai tudung. Salah ke kalau cheq nak tutup aurat cheq? Kalau adik2 tak nak...."

Pangggggggggggggggg gggg....! Daddy labuh pelempang ke muka aku sekali lagi sebelum aku abis bercakap.

"Hang jangan nak bagi aku malu naaaa! Hang jangan nak buat pasai! Hang nak pakai tudung buat apa??? Dah 100 kali aku habaq, LELAKI TAK PAYAH PAKAI TUDUNG, LELAKI TAK PAYAH PAKAI TUDUNG!!! Tu la, bila time kelas agama, hang ponteng! Nama hang aku boh "Razali", tup tup lekat jadi ZAZA sahaja! Memang la dalam rumah ni semuanya tak bertudung sebab adik2 hang tu pun semuanya lelaki!

Aku yang tersepuk celah sofa, terus menangis terkedu kedu. Dah la sakit kena tampar, kena pelempang. Tudung pun tak dapat jugak.

SALAH KAH AKU? SALAH KAH AKUUUUUUUU! OOOOO tidakkkkkkkkkkkkk!

 ehehe.. jangan marah ea...

:: rahsia surah AL - KAUTHSAR

hari ni nak share ngan korang rhsia surah al-kauthsar.. bak kata pepatah sharing is caring..  :) same2 la kita amal kan..



Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat & diturunkan di Makkah dan bermaksud sungai di syurga.Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik.Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w. kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.

Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan:-

1) Baca surah ini ketika hujan dan berdoa,mudah-mudahan Allah s.w.t. makbulkan doa kita.

2) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher, Insya'allah hilang dahaga.

3) Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal,bengkak,sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.

4) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x,mudah-mudahan Allah s.w.t. bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.

5)Jika membacanya 1,000x rezeki kita akan bertambah.

6) Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.

7) Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x,Allah s.w.t. akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi.

ujian kecenderungan kemasukan MRSM..

hello2...wah.. rindu gile kt korang... sori.. lame tak update blog ni... sngaja menyibukkan diri ni..hehe.. yang tnggalkan pesan dkt shoutmixbox tu nanti maisa follow korang taw.. tnggu free dulu ye..sekarang ni mysa tak sihat la.. :)

ni nak cite ckit..minggu lepas mysa pegi la ujian kecendrungan mrsm tu..UKKM..sblum pegi mmg takot gile la sebab tak de kawan.. tapi takpe..biarkan la..kawan tak penting pon..ok.. hari yang dinanti tu pun tiba.. pkul 5 pagi kene bgun... ngantuk gile time tu.. nak mndi pon malas.. sejuk weh.. mandi tetap mandi ea...dlm surat tu tulis kene berada di sana pkol 8.30 pagi..sila dtang 15 minit lebih awl...blablabla...smpai kat terengganu tu pukul 7.30 pagi.. ada lagi satu jam.. lambat lagi tu.. g la makan skjp..makan nasi lemak..hm..best jugak nasi lemak tu.. hehe..lupakan jela..lepas makan terus je pegi mrsm terengganu.. masa tu tgk mcm rmai org je... ek eleh,, rupa2nya tu semua bdak spm..hampeh!! smpai kat sane takot gile..berdebar2.. masa kat parking tu,, jumpa la budak ni..peramah org nye..sebab dy yang tegur mysa dulu..mysa kan pmlu.. hehe..weks.. dtruskan lagi cerita... bdk tu pkai baju kurung...mybe dye tak tahu.. tak pe lak..same je..nasib baek makcik yg kat dftr tu ok je.. masa daftar tu  terpisah la dgn bdk tu..dy makmal kat bawah..mysa makmal kat tingkat 3 kot..erh..keseorangan lagi.. :(..lama la jgk tnggu nak msuk lam mkmal tu.. lbey krg stengah jam..penat nunggu nye..msuk dlm tu lupa la pulak no kmputer tu..igt kan kompter no 7..mysa pon g la kat pc no 7.. pstu tgk ada orang dduk situ.. pelik gak time tu.. pesal org tu duduk kat tempat ak.. rupa2 nya ak yang salah.. tak ingat no kmpter..hehehe...malu weh... nasib baek la mysa tak g dduk tmpat tu..kalo tak alamaknye malu tak terkira la..selamat ak time tu..tngok balik kat kertas makcik tu bagi masa pndftaran tu..rupa2 nye kmpter no 17.. eei..dapat pulak tmpat kat sblah budak laki.. pe lagi.. cntrol ayu la cik mysa ni.. nasib baek bdk laki tu tak nsem.. huh..selamat2..hehe..gatal aku ni..firstly kene jawab soalan math..hmm..40 soalan.. ek eleh 40 soalan je.. mmg la ckit je soalan nya tapi soalan math dy perhh...susah gile beb..mmg tak terjawab la.. hm..redah je la nmpaknye.. pstu rht 15 minit...masa rhat tu tak buat pape pon..tak makan pon.. mysa tgk2 orng je.hehe.. rehat da tamat,, jawab soalan sains lak pastu... 50 soalan kot sains tu,, lupa la...nsib baek soalan nye snang je..alhamdulillah la.. slOt ke3 pulak soalan berkisarkan tentang diri sendri.. yang ni pulak 100 soalan.. bnyak gile kan.. tapi jgn risau la..  tak payah kisah la yang tu..hm..senang je..as easy as abc...haha..skjp je ciap.. dah ciap tu kene tnggu kat luar sebab dyorang nak bagi slip kehadiran.. ok..tnggu punya tnggu.. lama la jgk.. sambil tu kol ayah jap..suro datang ambk...kol pulak tak dapat...bukan takde kedit..tapi ayah mysa tnggal nfon lam kete..tak dgr la mysa kol dy.. dalam 5 mnit baru la ayah mysa angakt mysa kol... lps dpt je slip kehadiran.. semua boleh balik.. mysa pe lagi... blah je la..tnggu ayah dtg ambk pon lame gile.. dh la keseorangan time tu..takpe..tak kisah pon.. tak malu pon..tu je la  cite nye..hehe.. sbnar nya de jgk kawan pegi ujian tu..tap kat mrsm kuala berang..yang sorang lagi sama la ngn mysa..mnx kat mrsm trengganu.. tp dye malas nak pegi.. hm..never mind..



tu je la cerita yang tak menarik drp mysa.. saje je nak share ngn korang.. hope sudi membaca nye.. pstu jgn lupa komen.. sebarang kemusykilan boleh tanya mysa ok...peace !!^.^

:: perbezaan antara cinta dan suka..



ehem2. hello semua... apa khabar? sehat tak?? arini maisa nak gtaw korang tentang perbezaan antara suka dan cinta.. mesti korang tertanya2 kan?? tak sabar nak taw.. ngee.. jom baca ni... harap dapat memberi manfaat utk korang... fikir2 kan lah siapa orang yang korang cinta dan suka..


-CInta Vs Suka-



  • Di hadapan orang yang kita cinta, hati kita akan berdegup kencang.

Tapi di depan orang yang kita suka, hati kita akan gembira.


  • Di depan orang yang kita cinta, musim sentiasa berbunga-bunga.

Di depan orang yang kita suka, musim itu cuma berangin sahaja.


  • Jikalau kita lihat di dalam mata orang yang kita cinta, kita akan kaku.

Jikalau kita melihat mata orang yang kita suka, kita akan tersenyum.


  • Di depan orang yang kita cinta, lidah kelu untuk berkata-kata.

Di depan orang yang kita suka, lidah bebas berkata apa sahaja.


  • Di depan orang yang kita cinta, kita menjadi malu.

Di depan orang yang kita suka, kita akan tunjukkan imej yang sebenar.


  • Kita tidak boleh merenung mata orang yang kita cinta.

Tapi kita selalu merenung mata orang yang kita suka.


  • Bila orang yang kita cinta menangis, kita akan turut menangis.

Bila orang yang kita suka menangis, kita akan membuat dia gembira.


  • Perasaan cinta bermula dari kata.

Perasaan suka bermula dari telinga.


Jadi, jikalau kita berhenti menyukai seseorang yang kita suka. Umpama kita membuang telinga kita. Tapi jika kita cuba menutup mata. Cinta berbuah menjadi airmata. Setiap orang akan mengalami ini dalam hidup mereka.

semoga info ini memberi manfaat kepada korang... :)

:: tips menjadi pendengar yang baik...

selamat malam semua.. malam2 mcm ni TER reajin pulak nak update blog ni.. jOm baca semua...


Ramai lelaki gagal dalam menjadi pendengar yang baik. Apabila pasangan mereka meluahkan perasaan atau menceritakan sesuatu, lelaki akan suka 'potong' dan menghilangkan mood pasangan mereka. Ini menyebabkan wanita terus tertekan dan akhirnya perhubungan menjadi semakin renggang dan menyebabkan perpisahan.

Tetapi, bagaimana untuk menjadi pendengar yang baik kepada wanita? Berikut merupakan 7 tips yang ingin saya kongsikan bersama-sama dengan anda semua...


1. Berikan perhatian sepenuhnya - Apabila si dia mula berkata-kata, tumpukan sepenuh perhatian kepadanya. Hentikan segala perbuatan anda dan dengar dengan teliti setiap apa yang si dia ingin katakan. Walaupun terdapat gadis yang lalu-lalang di sebelahnya, jangan sesekali menjeling ke arah gadis tersebut. Saya tahu perangai anda, kerana saya juga seorang lelaki.

2. Pandang matanya - Ketika si dia sedang bercakap, pandang matanya. Renung dan dengar dengan teliti cerita yang ingin disampaikan. Itu akan membuatkan si dia lebih gembira untuk meneruskan cerita atau luahan perasaan kerana anda ada untuk mendengarnya.

3. Jangan berikan pendapat - Apabila si dia meluahkan perasaaan, jangan sesekali memberikan pendapat atau jalan penyelesaian. Sebagai contoh, "Tadi ada pakcik tu jatuh tangga. Kesian je tengok pakcik tu." Jangan pula anda berikan pendapat, "Ala...biarlah dia nak jatuh ke, nak tergolek ke. Bukan awak susah pun...". Ini adalah sangat-sangat mematikan mood pasangan anda. Si dia hanya ingin meluahkan perasaan dan bukannya meminta pendapat anda. Jadi, jangan sesekali memberikan pendapat kecuali diminta.

4. Bertanyakan soalan - Untuk menaikkan lagi mood si dia bercerita, tanyakan soalan-soalan yang berkaitan dengan apa yang dicerita. Ini menunjukkan yang anda juga berminat dengan cerita yang si dia kongsikan. Saya guna contoh yang sama seperti di atas, "Tadi ada pakcik tu jatuh tangga. Kesian je tengok pakcik tu." Soalan yang boleh anda tanya, "La...macam mana dia boleh jatuh?".

5. Berikan sokongan kepadanya - Sekiranya pasangan anda sedang marah-marah atau merungut mengenai sesuatu, dengarkan saja apa yang si dia marahkan. Berikan sokongan yang anda juga berpihak kepadanya. Dan jangan sesekali anda menyokong orang yang dimarah itu pula. Ini akan menunjukkan yang anda tidak menyokong dirinya dan menyebabkan si dia bertambah marah.

6. Ulang semula apa yang dikatakan - Anda juga boleh mengulang semula apa yang si dia katakan bagi menunjukkan yang anda mendengar ceritanya. Contoh yang sama, "Tadi ada pakcik tu jatuh tangga. Kesian je tengok pakcik tu." Apa yang anda boleh buat adalah, "La...kesian pakcik tu jatuh tangga...". Dan si dia akan terus menyambung semula bercerita selepas mendapat tahu yang anda sedang mendengar ceritanya.

7. Diam dan jangan berkata apa-apa - Tetapi, jika topik luahan perasaan atau marah itu ada berkaitan dengan anda, adalah lebih baik anda berdiam diri dan jangan respon apa-apa. Lebih baik anda tahan telinga dan mendengar apa saja yang si dia katakan. Biarkan si dia luahkan segala perasaannya. Dengan cara sebegini akan membuatkan si dia lebih cepat reda kerana perasaan marah itu berjaya dikeluarkan.

Mudah bukan untuk menjadi seorang pendengar yang baik? Apa yang perlu anda buat hanyalah, mendengar. Itu sahaja.

Perempuan akan rasa diri mereka disayangi apabila luahan perasaannya didengari oleh pasangan. Sekiranya pasangan anda sedang bercerita atau meluahkan perasaan, anda sudah tahu apa yang perlu dilakukan. Jadilah pendengar yang baik, kerana itulah salah satu resepi untuk membina percintaan yang bahagia selamanya...

:: kisah seram...

cerita ini bertajuk bukit putus...

Kisah gempar dan menyeramkan ini terjadi kepada seorang lelaki yang bekerja di Seremban. Pada hari tersebut (hari khamis malam jumaat) beliau terpaksa balik ke Kuala Pilah kerana keluarganya mengadakan kenduri arwah. Selesai kenduri lebih kurang pukul 11.00 malam, dia pun terpaksa berangkat balik ke Seremban sendirian walaupun agak lewat kerana keesokkannya dia bekerja.

Sampai di Bukit Putus, jalan yang bengkang-bengkok tu, dia pun ternampak seorang perempuan berbaju putih sedang menahan keretanya. Hatinya tergerak pula ingin menolong. Lantas dia pun berhentikan keretanya dan bertanya Apa halnya cik adik malam-malam buta kat sini?,Abang.. tolong lah saya. Kereta saya rosak ni Puas dah saya tahan kereta lain. Tapi semuanya tak nak berhenti. Boleh tak tumpangkan saya sampai ke Seremban aje. Saya boleh bayar berapa abang nak??. Entah macam mana dia pun tergerak hati nak menolong perempuan berbaju putih yang cantik tu

Oklah. Saya pun nak ke seremban jugak, terkeluar dari mulutnya Tapi hatinya masih lagi was-was Diapun membuka pintu dan mempelawa perempuan itu masuk. Perempuan tu bukannya nak duduk kat belakang, terus aje duduk di depan sebelahnya. Nak juga ditegur tapi terlalu pantas perempuan tu tutup pintu dan terus lock pintu. Berdegup juga hati lelaki tu. Dia cuba tenangkan dirinya seolah-olah takde apa yang berlaku. Dia masih lagi membisu kerana menyesal kenapalah dia dengan mudah aje membenarkan seorang perempuan menumpang keretanya di tengah malam buta ni seorang diri pulak tu

Tapi yang peliknya, hatinya macam ditarik-tarik supaya menolong perempuan tu Padahal, dia tu memanglah penakut dengan perempuan! Masing-masing hanya diam membisu beberapa ketika Tiba-tiba dia mula merasa seram & meremang bulu roma bila perempuan tu berbau wangi. Dia pun mulalah membaca ayat-ayat suci yang terlintas di kepalanya. Peluh mula membasahi dahinya. Dia makin tak senang duduk .Perempuan tu kelihatan agak bersinar bila kenderaan yang bertembung menyuluh kearah keretanya. Dia pun memberanikan diri dengan menjeling ke arah perempuan tu bila sampai ke selekoh yang tajam. Perempuan tu juga memandang kat dia sambil tersenyum. Menampakkan giginya yang putih ditambah lagi dengan baju yang dipakainya

Dia pun beranikan diri dan bertanya

" Kenapa cik adik ni pakai baju putih malam-malam ni?? "
" Inii memang pakaian rasmi saya setiap malam Jumaat.Saya ada kelas Yasin jawab perempuan tu"

"Tapi. putihnya lain macam aje tak pernah pulak saya tengoknya tanya lelaki tu lagi."
" Apa yang lain nya sama aje. Eh, betul ke tak pernah tengok??"

" Iya lain macam aje. Seram pulak saya dibuatnya."
" Ehh takkan sampai seram

Pakai aje le BREEZ colour baru!!! "
*promosi sabun BREEZ je tu...
Lelaki tu bengang dan terus aje memecut keretanya. Sekianlah saje ..

rahsia wajah cantik berseri2....



cara2 nya sangat mudah... jOm kita baca.... enjoy !!

Bangun awal pagi untuk solat Subuh.
Air wudhu' yang mengenai muka boleh menegangkan muka


Menunaikan solat Zuhur di tengahari.
Air wudhu' yang mengenai muka boleh mencerahkan wajah.

Solat Asar
Tidak melalaikan solat Asar yang air wudhu'nya boleh membersihkan dari kekotoran asap dan habuk asing.


Tidak berlengah untuk solat Maghrib.
Air wudhu; yang mengenai muka boleh menghilangkan bau di hidung dan mulut.

Sentiasa ingat solat Isya' di waktu malam
Air wudhu' yang mengenai muka boleh menceriakan wajah dari kemurungan.

renung2 kan dan selamat beramal...

jom memasak bersama kami..

hye2 semua.. selamat petang.. sehat tak arini?? hehehe...

hari ni nak cite sal program kat skolah.. hehe.. bes la jgk.. prtandingan memasak.. mcm2 yang kitaorang masak.. semua sedap2 belaka.. YUMmy.. rasa mcm nak mkan lagi je... meh nak tnjuk kat korang gmbr yg sempat di ambil.. tp gmbr x clear sgt.. aliff la tu ambk gmbar..x pandai lsg.. hishh!! eheh.. alif?? korang knl tak aliff tu??? nt maisa tnjuk ok... rmai la jgk kawan2 yg bntu group maisa tdi.. thanx semua... cyunk korang *weks..gedik la plak.. kembali ke tajuk asal.. ni nak tnjuk pic yang sempat di snap td... kitaorang memasak ala2 mastercheff..hehe..perasan tol ak ni..

master chef mysarah sedang bertungkus lumus mnyiap kan hidangan..
dengan eksyen nye ak memasak.. bes tu.. *tawar...lupa letak garam.hehe
 yang baju biru tu la aliff..koya.. haha.. baju putih tu erywan.. bnyak gak la bntu my group..
ni la tomyam  separuh siap...hheehe
tom yam dah ciap.. bes nye.. yang baju merah tu MUMMY kami..
ni la saya yang tak cantek.. muka blur je.. hehe
makanan yang siap di hidangkan

makanan grOUP lain..
ni pn group lain... daging masak marah tu la yang bes sgt2
koktail.. rmai yg berebut2 nak makan koktail ni.. bes siot
ala2 juri.. budak sesat...
baju hijau tu khairul hakimi.. bnyk mmbntu saya.. my besfriend..

                                           
ni antara ahli my group...bju berbelang2 tu not my group...ala2 juri la jgk.. bnyak mmbntu                                                                         kami yang tak pandai memasak ni...

eh.. eh.. cm muka aku je la tu...

ni group lain....

cerita dah tamat... bye2... jgn lupa komen taw...peace <3

followers meningkat... ngee

hye semua........


dah lama tak buka n update blOg ni.. al maklum la... buzy kan...kalah pm kite kan... hehe.. cite sbnar nye tak la buzy sgt.. cuma mls je nak buka blog ni.. sibuk dgn ber 'mukabuku' je..
kembali ke tajuk asal... malam ni dgn rajin nya maisa sign in blog ni... tiba2 terpandang la kat followers tu.. 59 followers.. adus.. terkejut beruk tgk followers sbyk tu..eh..eh.. btol ke ni?? cm bermimpi je... tak sangka lak followers mningkat sbnyak tu.. lagi pun blog ni tak la menarik sgt pn kan??.. isi2 nya pn kosong.. hm.. memborinkkan kan??? tol tak??? maisa baru lagi lam dunia blog ni.. hm jeles tgk blog org lain cantek2.. saya pn nak blog cantik jugak !! sdih tol tgk blog sndri.. tak terurus lsg.. nampak nye saya sdg mngutuk blog sndri ni.. ngeh2...
kepada yang follow maisa tu... thanx yaw !! saya hargai sgt2... cyunk korang... hehe

sad stOry.....


siapa2 yang tak faham,, boleh la ke gOOgle translate..http://translate.google.com/



-Love is everything, appreciate it before you regret when you lose it-

When I got home that night as my wife served dinner, I held her hand and said, I’ve got something to tell you. She sat down and ate quietly. Again I observed the hurt in her eyes..

Suddenly I didn’t know how to open my mouth. But I had to let her know what I was thinking. I want a divorce. I raised the topic calmly. She didn’t seem to be annoyed by my words, instead she asked me softly, why?

I avoided her question. This made her angry. She threw away the chopsticks and shouted at me, you are not a man! That night, we didn’t talk to each other. She was weeping. I knew she wanted to find out what had happened to our marriage. But I could hardly give her a satisfactory answer; she had lost my heart to Jane. I didn’t love her anymore. I just pitied her!

With a deep sense of guilt, I drafted a divorce agreement which stated that she could own our house, our car, and 30% stake of my company. She glanced at it and then tore it into pieces. The woman who had spent ten years of her life with me had become a stranger. I felt sorry for her wasted time, resources and energy but I could not take back what I had said for I loved Jane so dearly. Finally she cried loudly in front of me, which was what I had expected to see. To me her cry was actually a kind of release. The idea of divorce which had obsessed me for several weeks seemed to be firmer and clearer now.

The next day, I came back home very late and found her writing something at the table. I didn’t have supper but went straight to sleep and fell asleep very fast because I was tired after an eventful day with Jane. When I woke up, she was still there at the table writing. I just did not care so I turned over and was asleep again.

In the morning she presented her divorce conditions: she didn’t want anything from me, but needed a month’s notice before the divorce. She requested that in that one month we both struggle to live as normal a life as possible. Her reasons were simple: our son had his exams in a month’s time and she didn’t want to disrupt him with our broken marriage.

This was agreeable to me. But she had something more, she asked me to recall how I had carried her into out bridal room on our wedding day. She requested that every day for the month’s duration I carry her out of our bedroom to the front door ever morning. I thought she was going crazy. Just to make our last days together bearable I accepted her odd request.

I told Jane about my wife’s divorce conditions. . She laughed loudly and thought it was absurd. No matter what tricks she applies, she has to face the divorce, she said scornfully.

My wife and I hadn’t had any body contact since my divorce intention was explicitly expressed. So when I carried her out on the first day, we both appeared clumsy. Our son clapped behind us, daddy is holding mommy in his arms. His words brought me a sense of pain. From the bedroom to the sitting room, then to the door, I walked over ten meters with her in my arms. She closed her eyes and said softly; don’t tell our son about the divorce. I nodded, feeling somewhat upset. I put her down outside the door. She went to wait for the bus to work. I drove alone to the office.

On the second day, both of us acted much more easily. She leaned on my chest. I could smell the fragrance of her blouse. I realized that I hadn’t looked at this woman carefully for a long time. I realized she was not young any more. There were fine wrinkles on her face, her hair was graying! Our marriage had taken its toll on her. For a minute I wondered what I had done to her.

On the fourth day, when I lifted her up, I felt a sense of intimacy returning. This was the woman who had given ten years of her life to me. On the fifth and sixth day, I realized that our sense of intimacy was growing again. I didn’t tell Jane about this. It became easier to carry her as the month slipped by. Perhaps the everyday workout made me stronger.

She was choosing what to wear one morning. She tried on quite a few dresses but could not find a suitable one. Then she sighed, all my dresses have grown bigger. I suddenly realized that she had grown so thin, that was the reason why I could carry her more easily.

Suddenly it hit me… she had buried so much pain and bitterness in her heart. Subconsciously I reached out and touched her head.

Our son came in at the moment and said, Dad, it’s time to carry mom out. To him, seeing his father carrying his mother out had become an essential part of his life. My wife gestured to our son to come closer and hugged him tightly. I turned my face away because I was afraid I might change my mind at this last minute. I then held her in my arms, walking from the bedroom, through the sitting room, to the hallway. Her hand surrounded my neck softly and naturally. I held her body tightly; it was just like our wedding day.

But her much lighter weight made me sad. On the last day, when I held her in my arms I could hardly move a step. Our son had gone to school. I held her tightly and said, I hadn’t noticed that our life lacked intimacy. I drove to office…. jumped out of the car swiftly without locking the door. I was afraid any delay would make me change my mind…I walked upstairs. Jane opened the door and I said to her, Sorry, Jane, I do not want the divorce anymore.

She looked at me, astonished, and then touched my forehead. Do you have a fever? She said. I moved her hand off my head. Sorry, Jane, I said, I won’t divorce. My marriage life was boring probably because she and I didn’t value the details of our lives, not because we didn’t love each other anymore. Now I realize that since I carried her into my home on our wedding day I am supposed to hold her until death do us apart. Jane seemed to suddenly wake up. She gave me a loud slap and then slammed the door and burst into tears. I walked downstairs and drove away. At the floral shop on the way, I ordered a bouquet of flowers for my wife. The salesgirl asked me what to write on the card. I smiled and wrote, I’ll carry you out every morning until death do us apart.

That evening I arrived home, flowers in my hands, a smile on my face, I run up stairs, only to find my wife in the bed - dead. My wife had been fighting CANCER for months and I was so busy with Jane to even notice. She knew that she would die soon and she wanted to save me from the whatever negative reaction from our son, in case we push through with the divorce.
— At least, in the eyes of our son — I’m a loving husband...

The small details of your lives are what really matter in a relationship. It is not the mansion, the car, property, the money in the bank. These create an environment conducive for happiness but cannot give happiness in themselves.

So find time to be your spouse’s friend and do those little things for each other that build intimacy. Do have a real happy marriage!

If you don’t share this, nothing will happen to you.

If you do, you just might save a marriage. Many of life’s failures are people who did not realize how close they were to success when they gave up.. .

sebab lelaki menangis ??

eh? eh? eh?? bdk laki nanges?? pe motif ?? jom baca...

   taken from pak cik gOOgle
  •  kebiasaanya la kan,, lelaki yg nanges ni biase nye seorang yang kuat iman...(so,, cari la lelaki yg suke nges..hehe)                                                                                                                                                                                                    = dak laki ni nanges biase nye terigt akan dosa2 nya yg lepas2 tu...myb nenges koz terlalu bersyukur or amat berterima kasih kepada Tuhan..
  • lelaki yang memiliki hati yg mulia n jujur...                                                                                                                                          
           = susah nak cari yang jenis macam ni sekrang ni..hm.. faham2 jela kan perangai dak laki ni...
  • lelaki yang kerap nanges disebabkan mereka mempunyai hati yang lembut,, penyanyang,, jujur n setia. *wah..beruntung la sape yg dapat lelaki cmni..
  • menangis sebab putus cinta ?
            =hish.. susah nak jumpe lelaki yg nanges sebab putus cinta.. kalo prempuan tu ade la kot...
  • kehilangan orang yang mereka sayang...
            =such as kehilang ibu bapa,, adik,, sister,, brother,, n others (bi berterabur)


menangis tu bagus..menangis menunjukkan rasa rendah diri kita.. manangis juga dapat menenagkan hati kita yg sedang bercelaru dgn plbgai msalah.. selain itu,, ia dapat membersih kan mata.. meng'refresh' kan mata kita..so,, selalu la menangis.. hehe

jOm baca ini cerita...o_O

sebenar nye nak cite sal dri sendiri je ni.. xtaw la korang nak tak baca ini punye cerita.. harap2 korang sudi lah.. hehe.. ngee :)...maisa sebenarnye suke sgt berkawan.. suke sgt ade kwn.. tak suke la kawan yg makan kawan ni.. bak kata pepatah *duri dalam daging.. mmg dh de pngalamn pun de kwn cmtu.. hm.. pe pndapat korang kalo de kwn cmtu??? cmne nk buat ek?? hm..redo je la.. nk buat cmne lagi.. kalo korang nk kwn dgn maisa ckp je la.. jgn takot taw.. n jgn segan2.. maisa x kesah.. asalkan korang ikhlas....

maisa ni suke sgt berGOSIP...sape2 yang kaki gosip tu ley la jOin maisa ni..jom kite bergosip kat kotak shoutmix tu.. or kat mane2 je la.. x kesah pn.. kalo kat skola tu mmg setiap hari maisa n kwn2 bergosip.. syok beb.. hehe.. memberikan kepuasan..  korang nk kenal x dgn kawan2 maisa?? nt i upload pic kwn maisa ok?? korang tatap la pic dyorang sepuas hati.. hehe... kalo berkenan ngn kwn maisa gtaw je.. nt maisa tlong pe yang ptut.. dont worry beb...  sampai disini saje la maisa coret kan.. letih la...*buat2 letih je tu hehe..see u sOOn.. gudbye.. ^_*

lepas PMR..ape yang terjadi ??? jom intai2..

adus.. lps PMR ni teramat tersangat terpaling bosan..hishh..bnyk pulak aku punye TER.. lps PMR rajin giler ak g sekola.. x sangke lak ak serajin itu.. wah..tahniah maisarah...ngee :)..dulu sebelom PMR kemalasan sentiasa melanda diri ini utuk ke sekola...tp ak g sekolah sekejap je.. kOl 10 pagi ak blah (balik) dari sekola..cikgu2 x kesah pn..kadang2 de gak ak balek lewat.. duk lepak ngn kwan2 dulu.. bnyak aktiviti menarik kat sekola tu.. tp mls nk jOin.. malu la..(*cis..malu konon) hehe..taOn ni cm bosan je aktiviti kat sekola..taon lps de lawatan tuk bdk PMR.. tp taon ni??? hm..hampeh...:(

nanti maisa smbung lagi taw !!

jOm berkaTa-kaTa ^_^

sesungguh nya teman itu wujud dari 1 pertemuan dengan 10 pertanyaan , 100 keyakinan dan 1000 kali pengOrbanan  serta berjuta2 kali perjuangan dengan 1 keikhlasan atas keredhaan Allah...andai seOrang teman membuat kebaikan ukirlah kebaikannya diatas batu.. seandainya seOrang teman membuat kesalahan , tulislah di atas pasir agar ia hilang ditup angin kemaafan....

RENUNG-RENUNGKAN.. DAN SELAMAT BERAMAL...
luvpeace ^_*

dengarkan lagu ini.. special for u my friends..
sahabat untuk selamanya..tyunk korang..
hishhh...


ayat ni sesuai untuk orang yg sedang dilamun cinta.. aicheh... hehe

japanese said "aishiteru"... kOrean said "sarang haeyO"..chiness said "wOi ai ni"... filiphina said "mahal na mahal kita"...english said "i lOve u" muahh !!

bila difikir2 kan ayat at ats tu lbey kurang lagu KRU.. tjuk lagu tu "3 kata".. besh la jgk lgu tu.. kalo x caye,, kOrng ley dngar sndiri kat yOu tube Or 4shared Or mane2 je la... kalO x caye jgk korang ley tekan link kat bawah ni...
http://www.youtube.com/watch?v=ZvW7L0QYp8k...

nah.. just fOr u..lirik lagu 3 kata..


Wo ai ni
I love you
Aku cinta padamu
Tiga kata paling bermakna
Tapi jarangnya didengar

Naan unnai kathalikaraen
Saranghaeyo
Aishiteru
Tiga kata paling menyentuh
Tapi jarangnya disebut

Mungkinkah kerna kita dah terlalu selesa
Keintiman seolah semakin hambar
Dari gerak gaya
Hingga ke tutur kata
Tak menggambarkan cinta

Chorus
Wo ai ni
I love you
Aku cinta padamu
Tiga kata paling bermakna
Tapi jarangnya didengar
Naan unnai kathalikaraen
Saranghaeyo
Aishiteru
Tiga kata paling menyentuh
Tapi jarangnya disebut

Katakan ci ci cinta
Ci ci cinta kamu
Katakan ci ci cinta
Ci ci cinta

Walaupun kita saling
Sayang satu sama lain
Tapi kenapa sukar meluahkan rasa
Berikan mereka tahu
Andainya hari esok
Ditakdirkan berpisah

Ulang Chorus
(Rap)
Dalam kesibukan
Kita seringkali mula hilang kemesraaan dengan mereka di sisi
Tak rasa bersyukur
Tak rasa berbangga mempunyai bahu sedia untuk kita bersandar
Pejamkan matamu
Lihatlah di hatimu semua kasih terhimpun dibiarkan terkurung
Jadi luahkan sekarang luahkan

Ulang Chorus
Katakan ci ci cinta
Ci ci cinta kamu
Katakan ci ci cinta
Ci ci cinta (Aku cinta padamu)

Wo ai ni
I love you